Torticolisul


Dr.Alin Popescu
Medic primar medicină sportivă
Secretar General Societatea Română de Medicină Sportivă
Director Departamentul Medical F.R. Rugby

 

Torticolisul este o afectiune cunoscuta frecvent sub numele de “gat stramb”, in care capul pacientului este inclinat. Barbia este indreptata spre unul din umeri, in timp ce capul este inclinat spre celalalt umar.

La inceput apare o senzatie de discomfort si rigiditate a gatului, apoi capul se inclina intr-o parte datorita contractiei spastice unilaterale a muschiului sternocleidomastoidian. Aceasta contractura mai mult sau mai putin dureroasa a muschilor gatului limiteaza miscarile de rotatie a capului.

Uneori, aceasta contractura este asociata cu cea a muschilor de la nivelul umarului din partea opusa sau poate aparea un spasm muscular in jurul gurii. Simptomele dispar in timpul somnului.

Exista mai multe tipuri de torticolis:

  1. Torticolis banal – care apare dupa o miscare brusca si fortata a gatului, dupa o pozitie inadecvata in timpul somnului. Este si cel mai frecveant. Idealul este, fie ca dormim pe o parte sau pe spate, ca perna pe care dormim sa urmeze linia axei gatului.
  2. Torticolis muscular congenital – prezent de la nastere, cauzat de o dezvoltare insuficienta a muschiului responsabil de extensia gatului: sterno-cleido-mastoidian. In acest caz, torticolisul este permanent si nedureros. Nu se cunoaste cauza scurtarii muschiului sterno-cleido-mastoidian. Unii medici considera ca muschiul poate fi intins sau rupt in timpul nasterii. Leziunea produce hemoragie care apoi se absoarbe, ducand la aparitia unei cicatrici ce scurteaza muschiul. Unele cazuri de torticolis congenital sunt produse de o afectiune osoasa a partii superioare a maduvei spinarii (coloana cervicala). Aceasta afectiune este cunoscuta ca malformatie congenitala a coloanei cervicale. Este important ca parintii, imediat ce au observat prezenta torticolisului, sa consulte un medic, deoarece si alte afectiuni pot cauza aceasta pozitie vicioasa.
  3. Torticolis spasmodic – de cauza necunoscuta, este clasificat printre distonii (boli in decursul carora contracturile provoaca pozitii anormale ale corpului ). Se observa accese de dureri si de redoare a gatului, in timpul carora survin contracturi succesive. Capul poate fi in rotatie (torticolis), in inclinatie pe o parte (laterocolis), in flexie spre in fata (antecolis) sau in extensie spre spate (retrocolis).
  4. Torticolis simptomatic – nu este decat unul dintre simptomele unei boli cauzale. Multe leziuni ale coloanei vertebrale cervicale pot provoca un torticolis.

Tratament

Torticolisul obisnuit sau banal dispare in mai putin de 3 zile dupa odihna si dupa administrare de medicamente analgezice si miorelaxante (decontracturante musculare), in variant topica initial  sau  si pe cale orala ulterior.

Tratamentul torticolisului congenital este necesar pentru a preveni cresterea asimetrica a copilului si pentru a corecta mobilitatea limitata a gatului si capului. Torticolisul congenital este tratat prin exercitii fizice menite sa intinda muschiul gatului. Kinetoterapeutul va invata parintii aceste exercitii, astfel incat sa poate fi efectuate la domiciliu de cateva ori pe zi. Exercitiile fizice pot fi incluse si in joaca, prin plasarea jucariilor sau a altor obiecte in anumite locuri ce solicita copilul sa indrepte capul spre ele, intinzand astfel muschiul gatului. Daca starea copilului nu se amelioreaza in 2 sau 3 luni atunci trebuie contactat medicul, deoarece poate exista si alta problema sau este necesara interventia chirurgicala pentru intinderea si alungirea muschiului. Chiar daca torticolisul congenital nu este produs de scurtarea muschiului gatului, ci de o anomalie a coloanei cervicale, si aceasta poate fi tratata in unele cazuri.

 

Tratamentul torticolisului spasmodic consta in kinetoterapie, care vizeaza intarirea muschilor antagonisti muschilor atinsi. Acesteia i se adauga acelasi tratament de baza ca si pentru torticolisul banal (in mod obligatoriu cu un miorelaxant topic) si eventual injectii locale, cu doze infime, de toxina botulinica (botulismul fiind o intoxicatie alimentara caracterizata prin paralizii); se obtine astfel paralizia muschilor prea activi.

Tratamentul torticolisului simptomatic este cel al durerii si al contracturii, ca pentru un torticolis banal, completat cu tratamentul, uneori chirurgical, al cauzei, daca aceasta este cunoscuta.