O problemă des întâlnită – crampele musculare


Dr.Alin Popescu
Medic primar medicină sportivă
Secretar General Societatea Română de Medicină Sportivă
Director Departamentul Medical F.R. Rugby

 

Crampele musculare sunt contracții involuntare ale unui mușchi sau ale unui grup muscular. Crampele musculare provoacă durere intensă și incapacitatea folosirii mușchilor afectați. Pot afecta tot mușchiul, doar o parte a acestuia, sau mai mulți mușchi aparținând aceluiași grup. Grupele musculare cele mai afectate sunt cele de la nivelul gambei posterioare, coapsei posterioare și coapsei anterioare dar pot fi frecvente și în zona labei piciorului, brațelor, antebrațelor, abdomenului și a cutiei toracice. Crampele musculare sunt frecvent întâlnite, practic fiecare persoană experimentând această condiție măcar odată în viață. Prevalența crampelor musculare crește cu vârsta, afectând 30% dintre persoanele cu vârsta de peste 60 de ani și 50% dintre cei peste 80 de ani. Ele sunt prezente însă și la copii.

Crampele musculare pot fi asociate cu anumite afecțiuni medicale. Un studiu a găsit o incidență a crampelor de 75% la bolnavii cu boală arterială periferică, 63% la cei cu hipopotasemie și 62% la cei cu boală coronariană. Deși cauza exactă a apariției crampelor musculare nu este pe deplin cunoscută, se presupune că acestea apar cel mai des în situațiile în care persoana în cauză nu a efectuat o încălzire corespunzătoare înainte de un efort fizic intens, oboseala acumulată ulterior în mușchi contribuind la apariția anomaliilor în mecanismul ce controlează contracțiile musculare. Mulți alți factori pot fi luați în calcul, precum forma fizică nesatisfăcătoare, munca sau exercițiile fizice efectuate la temperaturi foarte ridicate, deshidratarea sau lipsa sării și a mineralelor din organism.

Crampele musculare sunt frecvente la sportivii care efectuează activități fizice extenuante și la atleții de anduranță (maratoniști sau participanți la triatlon). Sportivii sunt predispuși la crampe musculare ale piciorului când sunt obosiți sau corpul nu este antrenat adecvat efortului depus. Atleții sunt mai predispuși la apariția crampelor musculare în perioada premergătoare competițiilor, atunci când organismul nu a ajuns la condiția fizică ideală. Crampele musculare se dezvolta la finalul unor exerciții intense sau 4-6 ore mai târziu.

Crampele musculare variază în intensitate, de la un simplu spasm la o durere sfâșietoare. Un mușchi afectat de crampe este tare la atingere și/sau apare vizibil contorsionat sau contractat pe sub piele. Durata crampei musculare poate fi de câteva secunde până la 15 minute sau mai mult. Este posibil ca aceasta sa reapară de câteva ori înainte să dispară complet.

Tratamentul pentru crampele musculare depinde în mare măsură de cauza ce le provoacă. Dacă acestea sunt provocate de exerciții fizice prea intense, o încălzire mai bine efectuată și masajul pot relaxa musculatura, prevenind astfel apariția crampelor. De asemenea, cu cât organismul este într-o mai bună formă fizică, cu atât șansele apariției crampelor musculare sunt mai reduse. Sunt recomandate exercițiile de încălzire înainte de cele de întindere (stretching). Un exemplu de activitate de încălzire îl constituie alergarea ușoară pe loc sau mersul rapid timp de câteva minute. Hidratarea adecvata înainte, după și în timpul activității este foarte importantă, mai ales dacă durata efortului depășește o oră.

 

Referinte bibliografice:

1 Olney RK, Aminoff MJ. Weakness, myalgias, disorders of movement, and imbalance. In: Harrison TR, Braunwald E, et al., eds. Harrison’s Principles of Internal Medicine. 15th ed. New York, NY: McGraw-Hill; 2001:120.

2 Schwellnus MP, Nicol J, Laubscher R, Noakes TD. Serum electrolyte concentrations and hydration status are not associated with exercise associated muscle cramping (EAMC) in distance runners. Br J Sports Med. 2004;38(4):488–492.

3 Sulzer NU, Schwellnus MP, Noakes TD. Serum electrolytes in Ironman triathletes with exercise-associated muscle cramping. Med Sci Sports Exerc. 2005;37(7):1081–1085.

4 Katzberg HD, Khan AH, So YT. Assessment: symptomatic treatment for muscle cramps (an evidence-based review): report of the therapeutics and technology assessment subcommittee of the American Academy of Neurology. Neurology. 2010;74(8):691–696.

5 Oboler SK, Prochazka AV, Meyer TJ. Leg symptoms in outpatient veterans. West J Med. 1991;155(3):256–259.

6 https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/muscle-cramp/symptoms-causes

7 https://orthoinfo.aaos.org/en/diseases–conditions/muscle-cramps

8 https://www.medicinenet.com/muscle_cramps/article.htm