Masajul


Dr.Alin Popescu
Medic primar medicină sportivă
Secretar General Societatea Română de Medicină Sportivă
Director Departamentul Medical F.R. Rugby

 

Masajul poate fi o variantă excelentă de relaxare însă de cele mai multe ori această tehnică are implicații clare terapeutice. Cu ajutorul acestei tehnici mecanice asupra tegumentului și mușchilor, au loc numeroase reacții în urma cărora este stimulată circulația locală. Există numeroase tehnici de masaj, cu indicații diferite în funcție de patologia existentă și recomandarea medicului de specialitate. Oferta de cabinete de masaj este extrem de generoasă în momentul de față. Dacă mergeți pentru relaxare, atunci alegerea este simplă, însă dacă vă confruntați cu o anumită afecțiune, recomandarea mea este de a beneficia de expertiza unui profesionist, care face un masaj terapeutic țintit pentru fiecare problemă în parte.

Beneficiile masajului

Masajul este o  tehnică non-invazivă, cu ajutorul căreia se pot remedia numeroase probleme de ordin musculo-scheletal. Prin presiunea exercitată este stimulată circulația, lucru care are drept consecință furnizarea substanțelor nutritive și a oxigenului către zona pe care se face masaj. Dacă se practică tehnica masajului blând, pe zonele unde există contracturi are loc relaxarea musculară și calmarea durerilor ce pot să apara în acest context. De asemenea zonele contractate au un grad redus de mobilitate – situație ce poate fi ameliorată cu ajutorul masajului. Astfel, crampele și durerea pot fi rezolvate, iar mobilitatea zonei poate să crească. În cazul pacienților care au suferit intervenții chirurgicale, tehnica masajului ajută la o recuperare mai rapidă, cu reluarea gradului de autonomie.

Indicațiile masajului

 • Afecțiunile aparatului locomotor reprezintă una din cele mai frecvente indicații ale masajului terapeutic. Astfel, bolile reumatismale, contracturile musculare, hipotrofia sau atrofia musculară și afecțiunile articulare sunt printre cele mai frecvente afecțiuni ce pot beneficia de pe urma masajului terapeutic.
 • Sportivii de performanță pot să aibă un real beneficiu în urma masajului, cu creșterea performanței.
 • Persoanele în vârstă, care prezintă un grad de imobilizare, necesită stimulare circulației cu ajutorul masajului, pentru a preveni atrofia musculaturii scheletice.
 • Spasmofilia sau distoniile neurovegetative sunt afecțiuni la care se recomandă masajul terapeutic.

 

Contraindicatii

Înainte să începeți ședințele de masaj terapeutic asigurați-vă că nu prezentați contraindicații. Dintre acestea amintim:

 • Afecțiunile cutanate acute reprezintă o contraindicație pentru masaj
 • Tromboflebita
 • Afecțiunile maligne active
 • Angina pectorală, infarctul miocardic acut, aritmiile, insuficiența cardiacă, emboliile, hipertensiunea arterială necontrolată
 • Patologia inflamatorie osoasă și osteoarticulară în puseu
 • Tuberculoza activă
 • Stările febrile, infecțiile acute

Indiferent de ce afecțiune suferiți, este bine să beneficiați înainte de a incepe ședințe de masaj, de un consult de specialitate (medic reumatolog, ortoped, medic de recuperare medicală sau de medicină sportivă) și de evaluări țintite în funcție de patologia de fond.