Ultimele Articole

Durerile musculare la persoanele sedentare

Durerile musculare ne sunt tuturor cunoscute. Acest tip de simptom ne poate afecta fără să însemne ceva grav, însă, dacă durerile musculare persistă, atunci trebuie luate măsuri. Toate categoriile de vârstă pot resimți la un moment dat în viață crampe sau durere în mușchi (mialgie) de diverse intensități sau cu diferite localizări. Nu de puține ori se întâmplă ca durerea musculară să ne strice ziua și să devină suficient de supărătoare încât să ne afecteze activitatea de zi cu zi. În acest context, o vizită la medic ne poate aduce informații cu privire la cauza acestor dureri și rezolvarea lor.

Citește mai mult »

O problemă des întâlnită – crampele musculare

Crampele musculare sunt contracții involuntare ale unui mușchi sau ale unui grup muscular. Crampele musculare provoacă durere intensă și incapacitatea folosirii mușchilor afectați. Pot afecta tot mușchiul, doar o parte a acestuia, sau mai mulți mușchi aparținând aceluiași grup. Grupele musculare cele mai afectate sunt cele de la nivelul gambei posterioare, coapsei posterioare și coapsei anterioare dar pot fi frecvente și în zona labei piciorului, brațelor, antebrațelor, abdomenului și a cutiei toracice. Crampele musculare sunt frecvent întâlnite, practic fiecare persoană experimentând această condiție măcar odată în viață. Prevalența crampelor musculare crește cu vârsta, afectând 30% dintre persoanele cu vârsta de peste 60 de ani și 50% dintre cei peste 80 de ani. Ele sunt prezente însă și la copii.

Citește mai mult »

Contracția versus relaxarea musculară

Funcția primară a țesutului muscular este de a răspunde la un stimul fiziologic prin generarea de forță sau mișcare, transducând un impuls electric sau chimic într-unul mecanic. La mamifere, pe baza caracteristicilor morfologice și funcționale, pot fi distinse trei tipuri de țesuturi musculare: mușchiul striat de tip scheletic, mușchiul striat de tip cardiac și mușchiul neted, fiecare tip având o structură diferită adaptată rolului său fiziologic. Spre exemplu, mușchii striați trebuie să se contracte rapid și puternic, cei scheletici sub control voluntar, iar cel cardiac – involuntar, ritmic, dar pe toată durata vieții. Mușchii netezi fac parte din pereții organelor interne, fiind sub control involuntar, unii dintre aceștia putându-se contracta pe o perioadă lungă de timp, cu o mare rezistență la oboseală (sfinctere). În ciuda acestor diferențe, factorul declanșator al contracției este același în toate cele trei tipuri, și anume creșterea concentrației intracelulare de Ca2+.

Peste 400 de mușchi striați scheletici intră în componența organismului uman, reprezentând 25-40% din greutatea corporală, în funcție de starea de antrenament. Termenul de “striat” provine de la aspectul la microscopul optic, fibrele musculare secționate longitudinal prezintă striații transversale reprezentate de discuri clare (A) și întunecate (I) cu dispoziție alternativă. La microscopul electronic se observă că în zona centrală a fiecărui disc I există o linie transversală numită linia Z. Cea mai mică subunitate repetitivă a aparatului contractil, sarcomerul, este localizată între două linii Z successive, iar în cazul mușchiului aflat în repaus are lungimea de aproximativ 2,5μm.Substratul morfologic al acestui aspect îl reprezintă prezența a două tipuri de filamente, groase și subțiri, dispuse simetric și paralel cu axul longitudinal al miofibrilelor. Principala proteină contractilă din filamentele groase este miozina, cele subțiri fiind formate din actină, tropomiozină (care în starea de repaus maschează situsurile de legare actomiozinice) și troponină, cea din urmă cu 3 subunități – troponina C (leagă ionii de calciu), T (leagă puternic tropomiozina) și I (inhibă interacțiunea actină-miozină).

Citește mai mult »

Legatura dintre hormoni si sanatatea muschilor

Sistemul endocrin este in stransa legatura cu numeroase functii ale organismului. Hormonii sunt substante secretate de glandele endocrine ce joaca un rol esential in dezvoltarea normala si in mentinerea oraganismului in stare functionala. Fiecare hormon in parte poate influenta mai multe aparate si sisteme in mod diferit. Acestia sunt eliberati in sange, prin intermediul caruia pot ajunge la organele si sistemele pentru care sunt conceputi. Daca exista prea putini hormoni (secretii insuficiente) sau prea multi (hipersecretie), pot sa apara dezechilibre ce afecteaza bunul mers al organismului. In cele ce urmeaza va vom prezenta efectele hormonilor asupra sistemului muscular.

 

Testosteronul

Testosteronul este un hormon secretat atat la barbat cat si la femeie (in cantitate redusa). Acest hormon contribuie la dezvoltarea armonioasa a musculaturii barbatilor. In cazul in care exista un deficit, acest lucru poate sa se reflecte si asupra sistemului muscular. In egala masura, daca exista o secretie prea mare de testosteron la femeie poate sa apara o dezvoltare exagerata a musculaturii acestora, asemanatoare cu cea tipic masculina.

Citește mai mult »

Torticolisul

Torticolisul este o afectiune cunoscuta frecvent sub numele de “gat stramb”, in care capul pacientului este inclinat. Barbia este indreptata spre unul din umeri, in timp ce capul este inclinat spre celalalt umar.

La inceput apare o senzatie de discomfort si rigiditate a gatului, apoi capul se inclina intr-o parte datorita contractiei spastice unilaterale a muschiului sternocleidomastoidian. Aceasta contractura mai mult sau mai putin dureroasa a muschilor gatului limiteaza miscarile de rotatie a capului.

Uneori, aceasta contractura este asociata cu cea a muschilor de la nivelul umarului din partea opusa sau poate aparea un spasm muscular in jurul gurii. Simptomele dispar in timpul somnului.

Citește mai mult »

Creatinkinaza si patologia musculara

Creatinkinaza (CK) mai este cunoscuta si sub numele de creatinfosfokinaza (CPK) . Este o enzima care se gaseste in concentratii crescute in miocard si muschii scheletici si in concentratii mai mici la nivelul creierului. Aceasta enzima catalizeaza conversia creatinei si a adenozin trifosfatului ( ATP) in fosfocreatina si adenozin difosfat (ADP). Aceasta reactie este reversibila, ceea ce inseamna ca si ATP poate fi sintetizat din fosfocreatina si adenozin difosfat.

Creatinfosfokinaza are o structura dimerica si apare sub patru forme: izoenzimele citosolice cu cele 3 fractiuni (CK-MM creatinkinaza musculara, CK-MB creatinkinaza miocardica si CK-BB creatinkinaza cerebrala) si izoenzima mitocondriala. Nivelul creatinkinazei totale este reprezentat in cea mai mare parte de catre izoenzima MM, in conditiile in care nu exista patologie, deoarece de exemplu in cazul unui infarct miocardic nivelul este dat de izoenzima CK-MB.

Citește mai mult »

Influenta dietei asupra sistemului muscular

Sistemul muscular este acea parte a organismului care arde calorii chiar si atunci cand nu se face efort fizic. Pentru a avea un organism sanatos si o musculatura armonioasa, multi se concentreaza numai asupra efortului fizic intens. Realitatea este ca regimul alimentar joaca si el un rol major in mentinerea integritatii musculare. Recomandarile specialistilor in domeniu sunt de a evita substantele artificiale care sporesc masa musculara si de a incorpora in dieta zilnica alimente bogate in vitamine si minerale. In cele ce urmeaza va vom prezenta cele mai eficiente alimente pentru obtinerea unei musculaturi armonioase si, implicit, pentru a va mentine sanatosi.

 

Tonul

 Carnea de peste, dar mai ales tonul, este un aliat in obtinerea unei fibre musculare de calitate. Motivul pentru care tonul este raspunzator pentru protejarea musculaturii, a articulatiilor dar si a oaselor, este continutul inalt in acizi omega 3 si vitamina D. In cazul in care doriti sa vedeti rezultatele cat mai repede va recomandam sa consumati de 4 ori pe saptamana ton sub diferite forme.

Citește mai mult »

Durerea musculară

Durerea musculară (mialgia) este una din cele mai frecvente acuze, având diverse localizări și stadii de severitate. Din fericire, această problemă este de cele mai multe ori autolimitantă, fără să provoace sechele sau impotență funcțională. Chiar și așa, există situații în care durerea musculară poate să fie extrem de supărătoare. De apariția acestui fenomen este incriminat de cele mai multe ori efortul fizic susținut, efectuat fără o perioadă de incălzire.

 

Cauzele durerilor musculare

Dacă marea majoritate a durerilor musculare apar după un antrenament sportiv în urma căruia apare tensiune la nivelul fibrelor musculare sau chiar injuria acestora, se pare că există numeroși alți factori care pot să concure la apariția acestei acuze neplăcute. Câteva dintre cele mai frecvente cauze medicale ale durerilor musculare sunt:

  • Fibromialgia sau suferința cronică, non-inflamatorie a mușchilor, care duce la apariția durerilor difuze cu localizări multiple. Această afecțiune nu se asociază cu distrucție la nivelul articulațiilor sau tumefiere. Cauza exactă a acestei afecțiuni nu a fost până în prezent elucidată.
  • Infecțiile pot cauza și ele apariția durerilor musculare. De cele mai multe ori, gripa se asociază cu apariția durerilor musculare generalizate. De asemenea, infecțiile cu virusurile hepatitice (B, C) pot să asocieze în tabloul clinic această suferință. Și, nu în ultimul rând, poliomelita, care este o boală virală, poate să determine dureri
  • Bolile autoimune sunt o altă cauză frecventă a durerilor musculare cu diverse localizări. Pacienții care sunt diagnosticați cu lupus și dermatomiozită se plâng în mod frecvent de dureri musculare.
  • Medicamentele au fost și ele incriminate în apariția durerilor musculare. Astfel, persoanele care prezintă hipercolesterolemie și iau statine pot să prezinte astfel de acuze neplăcute.
  • Bolile endocrine sunt o altă cauză de mialgii. Atât hipertiroidia, cât și hipotiroidia, se asociază cu durere la nivel muscular.
  • Tulburarile hidroelectrolitice (nivel scăzut de potasiu) sunt o alta cauză de mialgie.

Citește mai mult »

Febra musculară – teorie și practică

“Abia m-am putut ridica din pat azi-dimineata…”, “Nu imi pot ridica bratele…”, “Ieri nu am putut umbla deloc…”, “Ma doare tot spatele…” sunt afirmatii pe care fiecare dintre noi le-am facut in urma unui efort fizic solicitant la un moment dat. Cu totii ne-am poticnit din cauza musculaturii dureroase in ziua urmatoare unui efort fizic, fie ca a fost vorba de o excursie la munte, sedinta la sala de gimnastica sau un meci de fotbal cu prietenii.

Ti se taie respiratia si te simti coplesit cand apare febra musculara? Sau poate e doar modul meu specific de a privi situatia…Vom vedea in randurile care urmeaza substratul modificarilor care genereaza febra musculara.

Febra musculara descrie un fenomen de durere musculara resimtita la 24-72 de ore dupa efort, mai ales in cazul practicarii unui nou program de exercitii, dupa o schimbare a sportului practicat sau dupa o crestere a duratei si intensitatii antrenamentelor. Febra musculara se caracterizeaza prin sensibilitate musculara, scaderea fortei si, in consecinta, afectarea miscarii. Aceasta durere este un raspuns normal, la un efort neobisnuit si este o parte a procesului de adaptare, ce duce la o mai mare rezistenta si forta pe masura ce muschii se refac si revin la conformatia normala. Durerea atinge de obicei cel mai mare nivel in primele doua zile dupa efort si dispare treptat. In formele cele mai severe, durerea apare la 12 ore dupa terminarea efortului si se poate mentine pana la 7 zile.

Citește mai mult »