Legăturile mai puțin cunoscute dintre aparatul locomotor, manifestările reumatologice și glandele endocrine


Dr.Alin Popescu
Medic primar medicină sportivă
Secretar General Societatea Română de Medicină Sportivă
Director Departamentul Medical F.R. Rugby

 

Sistemul endocrin este esențial pentru bunul mers al organismului. Creșterea și dezvoltarea, reproducerea, digestia și echilibrul fosfocalcic sunt doar câteva dintre principalele funcții la care participă glandele cu secreție endocrină. Prin tulburări endocrine se înțelege diversitatea afecțiunilor legate de secreția hormonală. Fie că este vorba despre o secreție scăzută, fie despre un exces hormonal, tulburările de acest gen se pot răsfrânge asupra mai multor organe, afectând starea de sănătate.

Recunoașterea semnelor și simptomelor care anunță o tulburare endocrină nu este întotdeauna ușor de făcut. Medicul trebuie să fie extrem de atent atunci când examinează un pacient, întrucat tabloul clinic al tulburărilor endocrine poate fi nespecific, regăsindu-se și în alte afectiuni non-endocrine.

Hormonii tiroidieni și manifestarile reumatologice

Tiroida este o glandă mică localizată la nivelul gâtului ce este răspunzătoare de secreția hormonilor tiroidieni. Maturizarea, dar și menținerea integrității aparatului locomotor sunt influențate de nivelul optim de hormoni tiroidieni. Cei care suferă de un deficit de hormoni tiroidieni, alături de creștere în greutate, oboseală, constipație și piele uscată mai pot prezenta o serie de manifestări reumatologice printre care amintim: redoarea și oboseala musculară, șindromul de canal carpian dar și manifestări articulare. În plus, pentru a înțelege importanța hormonilor tiroidieni asupra aparatului osos trebuie să amintim faptul că în cazul hipotiroidismului congenital există un deficit al creșterii osoase encondrale la care se adaugă afectarea creșterii în lungime a oaselor.

Și excesul de hormoni tiroidieni (hipertiroidia) poate avea consecințe asupra oaselor și mușchilor. Astfel, pacienții hipertiroidieni se pot plânge de mixedem pretibial (infiltrație cutanată a membrelor inferioare), slăbiciune musculară și afectarea densității minerale osoase, cu apariția osteopeniei sau chiar osteoporozei.

Glanda hipofiză

Glanda hipofiză este extrem de importantă, deoarece eliberează în circulație o serie de hormoni care influentează secreția celorlalte glande endocrine din organism. Unul dintre hormonii secretati de aceasta este hormonul de creștere. Excesul acestuia poate să ducă la gigantism sau acromegalie. Ambele afecțiuni pot asocia afectarea articulațiilor prin proliferarea țesutului conjunctiv. În plus, pacienții care suferă de un exces al acestui hormon pot prezenta deformări ale coloanei vertebrale, afectarea cartilajului articular și modificari degenerative.

Excesul de cortizol

Nivelul crescut de cortizol se poate datora unei afecțiuni a glandelor suprarenale (sindrom Cushing) sau prin hiperstimularea acestora de către un exces de ACTH provenit de la hipofiză (Boala Cushing). Ambele situații au drept rezultat o secreție crescută a cortizolului, ceea ce în timp poate afecta organismul. Printre complicațiile excesului de cortizol amintim osteoporoza, cu posibilitatea apariției fracturilor de fragilitate, dar și afectarea șistemului muscular. Astfel, pacientii cu hipercortizolism acuză slăbiciune la nivelul mușchilor cu diminuarea forței musculare cu localizare mai ales la nivelul membrelor superioare și inferioare. Pentru acesti pacienti, simpla ridicare de pe scaun sau urcarea scărilor reprezintă activități cu un grad de dificultate ridicat.