Youtube Facebook

ȘTIAȚI CĂ…?

ȘTIAȚI CĂ…?

CRAMPELE MUSCULARE

O crampă musculară este o contracție bruscă și involuntară a unuia sau mai multor mușchi. Crampele musculare pot provoca dureri severe și pot face temporar imposibilă utilizarea mușchilor afectați. Ele apar indiferent de vârstă sau de starea de sănătate.

Crampele musculare pot apărea:

Crampele musculare pot interesa musculatura din toate grupele musculare, mai frecvente fiind localizările de la nivelul gambei, piciorului şi mâinii.

CRAMPELE MUSCULARE

FEBRA MUSCULARĂ

Apare din cauza suprasolicitării mușchilor la un nivel de activitate fizică la care nu sunt obișnuiți. Debutează la 24-72 de ore după efort și se manifestă prin durere, tumefiere musculară și tonus muscular ridicat. În formele cele mai severe, durerea apare la 12 ore după terminarea efortului și se poate menține până la 7 zile.

Febra musculară poate să apară:

Febra musculară afectează doar mușchii scheletici, este un răspuns normal la un efort neobișnuit și parte a procesului de adaptare ce duce la o mai mare rezistență și forță, pe măsură ce mușchii se refac și revin la conformația normală.

FEBRA MUSCULARĂ

OBOSEALA MUSCULARĂ

Oboseala musculară este o stare fiziologică reversibilă caracterizată prin scăderea capacității funcționale a organismului. Ea apare în urma unui efort fizic ce a atins un prag limită. Oboseala musculară este de mai multe tipuri:

Contracțiile musculare puternice și de durată conduc la apariția fenomenului de oboseală musculară. Ea poate apărea în timpul unui antrenament , mai devreme sau mai târziu, în funcție de natura și de durata efortului, precum și de gradul de adaptare a organismului la efort, adaptare ce survine în urma unor antrenamente repetate.

OBOSEALA MUSCULARĂ

CONTRACTURILE MUSCULARE

Contractura musculară este considerată un exces al tonusului muscular, o scurtare dureroasă a fibrelor țesutului moale, prin menținerea unei tensiuni intramusculare, peste limitele sale fiziologice. Tensiunea intramusculară permanentă presează pe vasele și capilarele intramusculare determinând o deficiență circulatorie intramusculară, ceea ce provoacă hipoxie musculară (o slabă oxigenare a mușchiului). Acumularea de dioxid de carbon în mușchi provoacă durere. Mușchii în stare de contractură sunt fermi la palpare, tendonul este întins, iar imobilizarea le reduce semnificativ amplitudinea de mișcare.

Contracturile musculaturii spatelui pot fi determinate de atitudini vicioase ale coloanei vertebrale sau de atitudini antalgice în scolioză, cifoză, spate plan, lordoză, etc. Ținuta incorectă, pozițiile defectuoase adoptate în cursul unor activități, exercițiile fizice intense, mai ales daca sunt executate din poziții vicioase, constituie împrejurări în care apar frecvent contracturi la nivelul spatelui.

CONTRACTURILE MUSCULARE